2013. szeptember 9., hétfő

Hogyan csökkenhet az indokolatlan császármetszések száma?

Egy interjúból szeretnék idézni:

"... túl sok technológia, túl sok császármetszés nagyon sok országban, túl sok indított szülés... ez oda vezet... egy kezdő orvos számára kizárt, hogy végigkövessen egy háborítatlan, természetes szülést. Ha soha nem lát háborítatlan szülést, azt gondolja, hogy a nők teste nagyon gyengén van megtervezve. Egyre korábban és korábban avatkozik be, túlságosan fél... Ilyenkor rengeteg lesz a császármetszés, és néhány nő a császármetszésbe fog belehalni. Az Egyesült államokban ma magasabb az anyai halálozás, mint az 1980-as években volt." !!!
INA MAY GASKIN
http://www.youtube.com/watch?v=2j96cz5zBg8&feature=share 

Az otthonszüléshez való negatív hozzáállás, a beavatkozások számának növekedésével van összefüggésben. Ehhez kapcsolódóan az anyai halálozások növekedésének összefüggésére is felhívja a figyelmet.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján semmi nem indokolja, hogy a császáros szülések aránya magasabb legyen, mint 15 %.
A Magyarországi statisztikák a következők (2011-es adatok):
http://www.csaszarmetszesek.hu/hol-szuljek/korhazi-statisztikak/

Míg 2006-ban az országos átlag a császármetszések arányát tekintve 29,2 százalék volt, 2011-ben már 33,5 százalék. 19,5% - 55,3% között nagyon nagy szórást találunk.

Az országon belül nincs egyforma esélye a kismamáknak, arra, hogy hüvelyi úton szülhessék meg a kisbabájukat.

Az esélyüket úgy növelhetik, ha megfelelően tájékozódnak és ha megtehetik, akkor olyan helyet, kórházat választanak, ahol kisebb a császármetszési arány, vagy dúlát választanak. A dúla jelenléte ugyanis a statisztikák (külföldi) alapján pozitívan befolyásolja  a szülés kimenetelét:

-császármetszések száma 50%-kal csökken !
-az esetek 25%-ában rövidebb vajúdás
-60%-kal kevesebben kérnek epidurális érzéstelenítést
-40%-ban csökken az oxitocin használata
-30%-kal kevesebben kérnek fájdalomcsillapítást
-a fogós szülések száma 40%-kal csökken

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése