2013. augusztus 28., szerda

Korai kötődésről

A BABAFALVA kismamaportálon jelent meg cikk a korai kötődésről:
http://babafalva.hu/tenyek-es-tevhitek-a-korai-kotodesrol/?utm_source=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=katt20130828/

A cikkben is hangsúlyozzák, hogy a kötődés kialakulásánál bizonyos periódusokban sokkal érzékenyebben reagálnak a babák. A periódusok általában hosszabb időtartamok. Ha ezeket a periódusokat kihagyjuk, akkor nehezebb dolgunkvan, vagy éppen máshoz kötődik jobban a baba. A kötődésen lehet rontani, nehezen lehet javítani.
Nem egy üdvözítő út létezik!: Olvassátok!


"Mit jelent a korai kötődés, hogyan alakul ki, mi mindenre van hatással és mennyire határozza meg gyermekünk életét? Lakatos Krisztina és Tóth Ildikó 20 éve kutatják az anya és a csecsemő közötti korai kötődés kialakulását és a gyerekek későbbi fejlődésére gyakorolt hatását. Megkértük őket, hogy oszlassák el a kötődés körül kialakult számtalan tévhitet. 

...............

- Van a kötődés kialakulásának kritikus periódusa?
Nem kritikus, hanem érzékeny (szenzitív) periódusokról beszélhetünk, amelyek életkorilag körülhatárolhatók, és amelyek alatt a gyermek különösen fogékony bizonyos jellegű stressz- vagy kedvezőtlen események hatására. Azonban ez nem okoz behozhatatlan vagy visszafordíthatatlan hátrányt.
A korai hatásokat tekintve nagyon érdekes vizsgálatok folynak napjainkban, éppen a szülést közvetlenül kísérő élettani változásokra vonatkozóan is. Noha ezek a biológiai folyamatok valamelyest hozzájárulhatnak, támogathatják az édesanya és a csecsemő egymásra hangolódását, azonban semmiképpen sem nélkülözhetetlenül szükségesek.
A kötődési elmélet egyik legfontosabb alaptétele, hogy a gyerek olyan személlyel alakít ki kötődést, akivel rendszeres, heti-napi szintű kapcsolata van. A rendszeres napi rutin, a beszélgetés, a gondozás és a játék mind olyan tevékenységek, amelyek során formálódik a kötődés, így tehát nem egy-egy pillanaton vagy eseményen múlik a kötődés minősége. Nem a születés körülményei vagy a legelső pillanat, és nem is az első 1-2 hét dönti el életre szólóan, milyen fejlődési útra lép egy gyerek.
Azt érdemes látni és belátni, hogy mint az élet számos más területén, itt sincs egyetlen üdvözítő út, és ha az anya elvárásai nem egyeznek tökéletesen a helyzet alakulásával, attól még bőven van lehetőség jó kapcsolat kialakítására.
Naderi Szima   "                                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése