2013. augusztus 5., hétfő

Szülés, születés: Segítség! (3)

(Meghatározó esemény az életben)


Szakdolgozatom "Összegzését" osztom meg ebben a blogban 


Kutatómunkám és tapasztalataim alapján állíthatom, hogy a születés és szülés az élet egyik legjelentősebb eseménye.

Személyesen is megtapasztalhattam: a várandósság, szülés, születés időszaka egyszeri megismételhetetlen esemény mind az anya, az apa és a baba számára. Egy új család születése. Hogy ez az esemény felemel, vagy lesújt, túléljük, vagy megéljük, rajtunk és a minket körülvevő személyeken múlik.

Feltevéseim beigazolódtak.

A poszttraumás stressz zavart nem, vagy csak nagyon ritkán diagnosztizálják a szülés után. A szakemberek és így az emberek sem ismerik. Az, hogy tüneteit a szülés velejárójának tartják, azt mutatja, hogy viszonylag sok van belőle.

A szülés- és születésélménynek erős hatása van a családok hosszú távú életére. Ez igaz személyekre bontva és közösségként is. Amennyiben negatív élmény, trauma történik és nem dolgozzák fel, akkor hosszú évekig tartó nehézségekkel, akár a család széthullással is járhat.

A gyermeket születési traumája gátolhatja a képességei kibontakoztatásában, és a társadalomba való illeszkedésben.

A szülés körüli segítők, védőnők, szakemberek még nem tudnak a trauma kialakulásának okairól, ha mégis hallottak róla, nem biztos, hogy a merev szabályok miatt tenni tudnak az elkerüléséért.

A PTSD megelőzhető, felismerése után pedig gyógyítható.

A PTSD történetéből kiderül, erős összefogásra van szükség, hogy bekerüljön a köztudatba és kutatások célpontjává váljon a szülés-, születés lelki hatása is.

Kérdés, hogy a „Nők elleni erőszak” mozgalma, a „Háborítatlan szülés” mozgalma, a pszichológusok, esetleg mind a három összefogva karolja-e fel eredményesen ezt az ügyet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése