2014. március 11., kedd

Dúla kompetencia

Dúlai kompetencia leírás, amit a legnagyobb dúla szervezet, a DONA tett közzé
 "Dúlai kompetencia keretein belül az alábbi feladatok találhatók:

Megszakítás nélküli állandó jelenlét vajúdás és szülés alatt. Elengedhetetlen az a tény, hogy a folyamatos jelenlét bizalmi légkört teremt a szülőpárnak. Ezt a bizalmi légkört teremtjük meg azzal, hogy mindig tartogatunk egy mosolyt, egy bíztató szót az anyának.
A szülés, mint kulcs-élmény elismerése. Mi, dúlák, tudjuk, hogy mennyire fontos, hogy az anya saját erejének birtokában legyen vajúdása, szülése alatt. Egy ilyen élmény hatására sokkal megalapozottabb az anyasága, sokkal nagyobb az önbizalma, nem sérül az önértékelése, ennél fogva sokkal jobban gondozza gyermekét, a jövő generációja jobb kezekben van.
Az anya szülés emlékeinek táplálása, védése. A szülés élménye egy feneketlen kút. Azok az élmények, amiket e pár órában gyűjtünk, életünk végéig elkísérnek. Hisz az anya sosem felejti el a vajúdás rövid vagy esetleg hosszú óráit, sem azt a pillanatot, amikor először gyermeke szemébe nézett. Ha ez jó élmény marad, utána pozitívan töltekezünk, de sajnos ennek az ellenkezője is igaz…, amihez viszont sok munka kell, hogy átlendüljünk rajta.
A szülés pszichológiájára gyakorolt érzelmi hatások felismerése. Vajúdás alatt az anya érdekes állapotban van. Jelen is van meg nincs is, egyszer úgy tűnik, hogy hallja, amit mondunk neki, máskor ráborul a köd az elméjére, néha fáradtnak tűnik, a másik pillanatban teljesen fitt. Egy dolog azonban biztos. Azok a szavak, mondatok, amik elhangzanak a vajúdás alatt, megmaradnak egy életre. Beégnek a tudatalattiba. Az a pár kedves szó, amit a szeretett párja a fülébe suttog örökre megmarad. Ezért javasolt burokban tartani a vajúdót, mert pozitív élmények hatására sokkal szebb és gyorsabb a szülés.
Kényelmi intézkedések ajánlása és a folyamat haladását segítő pozíciók segítése a vajúdás alatt. Nem véletlenül ez az utolsó a sorban. Ez a legkevésbé fontos. Az anya Tud vajúdni, szülni. Nekünk esetleg abban kell Őt segíteni, hogy rátaláljon arra a muzsikára, amit a teste dalol, és amit az agya elnyom, így nem hallja meg. Amint rátalál az anya a Saját hangjára, csak támogatni kell, és alkalmazkodni hozzá. Minden más csak többed rangú. Ide tartozik a masszázs, akupresszúra, hideg-meleg borogatások, zene, illóolajok használata, a kontrakciókkal való együttműködés segítése, bíztatás, információ nyújtás.
Megemlítenék pár dúlai kompetencián határozottan kívül eső tevékenységet is:
*         Magas dózisú vitamin szedésének javaslása
*         Aromaterápia (képzettség nélkül)
*         Homeopátia (képzettség nélkül)
*         Elektromos műszereken észleltek értelmezése, vagy egyéb leletek magyarázata
*         Moxa vagy hasi masszázs alkalmazása faros vagy magas egyenes állásban lévő baba megfordítására
*         Klinikai jellegű tanácsok adása
*         A gondozó ítéletének, becsületességének megkérdőjelezése, ellentmondása
*         A gondozóval az anya nevébe beszélni
*         Hüvelyi vizsgálat végzése
*         Magzati szívritmus mérése és értelmezése
*         Vérnyomás mérése és értelmezése."

Dézsi Réka Holdanya blogjáról

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése