2012. július 29., vasárnap

Human Rights in Childbirth című hágai nemzetközi konferencia

Kedvcsináló:
"A Human Rights in Childbirth című kétnapos hágai nemzetközi konferenciát (2012. május 31–június 1.) a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának 2010-es, ún. „Ternovszky-döntése“ kapcsán rendezték meg. Ternovszky Anna pert nyert a magyar állam ellen, mert a zavaros jogi helyzet és a szakszemélyzet szankciókkal való fenyegetése miatt nem volt számára lehetséges, hogy szabadon válassza meg szülésének helyszínét. Feljelentése nyomán először mondta ki bíróság, hogy a magánélethez való jog értelmében, a nőnek jogában áll szabadon megválasztani a szülése körülményeit."
.....

Mi a Ternovszky-jog jelentősége, mit jelent az önrendelkezés?

.....
Hermine Hayes-Klein, amerikai ügyvédnő, ..... Ha a szülő nőnek valódi hatalma van a szülés folyamata felett, az azt jelenti, hogy nem kell külső utasításra cselekednie. „Bármit is választ szülése helyszínéül, soha nem utasíthatják az anyát, hogy feküdjön hanyatt, hogy ne mozogjon, hogy csendben legyen, vagy hogy tolja ki a gyereket 10 percen belül.“ A világ sok országában azonban a szülő nőknek - a többi „beteggel“ ellentétben - nincs valódi joga a tájékoztatáson alapuló beleegyezéshez, és a kezelés visszautasításához.
.....
A konferencia két napja során a panelbeszélgetések fokozatosan bontották ki ennek az emberi jognak az elemeit. A tematikus beszélgetések olyan kérdéseket jártak körül, mint például:
  • A szülés körüli döntéshozatal: Mely döntések biztonságosak, és melyek veszélyesek? Mik a szülő nő jogai és felelőssége? 
  • A döntéshozás etikája: Mit akarna a születendő gyerek, ha elmondhatná? Ki a felelős azért, hogy megvédje a magzat érdekeit? Kinek áll ez hatalmában? Szembeállíthatják-e az anyát a szülés során hozott döntései születendő gyermekével? Elválaszthatóak-e az anya és a magzat jogai egymástól?
  • A szülészeti ellátás szakmai keretei: Mik a jogai és mi a felelőssége a szülészorvosoknak, bábáknak, és dúláknak? A szakemberek egymáshoz való viszonya hogyan befolyásolja a szóban forgó emberi jogokat?
A konferencia egyik különlegességét az adta, hogy mivel jogi és anyaközpontú szemléletre épült, semleges teret biztosított az orvosok és bábák közötti kölcsönös és egyenrangú párbeszédhez.
....
Karádi Júlia "
 
A konferenciáról a beszámolókat itt olvashatjátok:
http://bezzeganya.postr.hu/sajat-testunk-felett-szabadon-rendelkezhetunk-001/
http://bezzeganya.postr.hu/a-varandosok-rendelkeznek-legkevesbe-emberi-jogaikkal
http://bezzeganya.postr.hu/a-magyar-szuleszeti-helyzet-haboruva-fajult



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése