2012. július 29., vasárnap

A bőrkontaktus ereje

Nemrég olvastam egy cikkben:
„Minden amire szüksége volt, egy ölelés” – fogalmazott az apa. „Olyan, mintha megérezte volna, hogy mennyire szeretjük őt és válaszolt” – tette hozzá az anya.
http://www.nlcafe.hu/csalad/20120723/baba-koraszulott-oleles/

"Bűntudatom van, ha mellém veszem a kisgyermekem az ágyba"- idézet egy beszélgetésből

A szülők mennyire tudják, érzik hogy mire van/ lenne szüksége a gyermeküknek! Mekkora akadályokkal kell megküzdeniük, hogy ezeket megtegyék! Társadalmi elvárások, szabályok, intézmények szabályai...

Egyre több kutatás bizonyítja be, hogy érzéseink jók. Az újszülöttnek, kisbabának a szerettei, főleg édesanyja mellett, karjaiban a helye.

Előző blogbejegyzésemben egy kutatási eredményre hívtam fel a figyelmet, most a kenguru módszer jelentősségére szeretném:
A hatékonysága több területen is bizonyított, mint például a testhő stabilizálásában, a szoptatásban, a kötődés kialakításában nem csak időre jött babáknál, hanem koraszülötteknél is! (Az inkubátornál is jobbak)

"A kenguru módszert azért találták ki, hogy a koraszülött csecsemők túlélési esélyeit javítsák olyan országokban, ahol a technikai eszközök csak korlátozott mértékben álltak rendelkezésre (Bergman and Jurisoo 1994), de az azóta folyamatosan zajló kutatások azt igazolják, hogy a módszer valójában jobb mind a koraszülött, mind az időre született csecsemők ápolására."

Vannak kórházak, ahol a kenguru módszer a megszokott ellátási mód úgy koraszülött, mint időre született csecsemők esetén, és a technikai eszközöket mind a kenguru módszerhez alkalmazkodva használják.

Alapos összefoglaló cikkeket itt találhattok róla, (olvassátok el!):
http://www.lll.hu/node/345
http://koraszulott.com/fejlesztesi-modszerek/315-kenguru-modszer.html
kangaroomothercare.com (angol nyelvű)

Ha a szülők felől egy erős igény megjelenik, akkor a kórházakban is előbb utóbb  változni fog az újszülött/koraszülött-ellátás: anyababa baráttá alakul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése