2012. július 9., hétfő

Megfelelő folyadékbevitel a kánikulában

"Megetetem a kisbabámat amikor jelez." - hallom édesanyáktól, s ha nyűgös a kicsi, előkerül a cumi, a rágóka, a játék...

A nagy melegben nagyon-nagyon fontos, hogy ismerjük a kisbaba jelzésrendszerét. Ha nem kerül elégszer mellre, akkor kiszáradhat.

A kisbaba többféleképpen jelzi, hogy éhes/szomjas. Az első jelek (korai éhségjel):
  1. újszülöttnél a "cuppogás, tátogás, nyelv nyújtogatása, ajkak nyalogatása, fej forgatása, a kéz szájhoz vitele, az ujjak és az öklöcske szopogatása (Mohrbacher, 2010)" (előfordulhat, hogy ha nem reagálunk visszaalszi egy kis időre, de a következő ébredésnél már nyűgös lesz.)
  2. nagyobb babáknál intenzív ujjszopás, nyugtalanság, keresgélés
A nyűgösség, sírás  a késői éhségjelek, ekkor már nagyon rosszul érzi magát a baba, kétségbeesik! Az etetés sokszor nem sikerül elsőre, meg kell nyugtatni. A baba kapkodva kezd el enni, így rosszul, levegősen nyel.

Fontos szem előtt tartani, hogy amikor szomjúságot érzünk, akkor már sejtszinten szomjazunk -mondják a felnőttek ivási szokásainál.- Ezt figyelembe véve, ha az első jelekre nem reagálunk, ilyen hőségben előfordulhat, hogy a sírás állapotában már a baba olyan szomjas, mint mikor minekünk száraz a szánk, és a  szédülés határán vagyunk.

Ha igény szerint van szoptatva a baba, akkor a szoptatások ideje és időtartama a kisbaba szükségleteihez igazodik. Vagyis a kisbaba minden jelzésre mellre kerül, és ő maga hagyja abba az evést, ő határozza meg, hogy melyik mellből szeretne szopni. Igény szerinti szoptatásnál nem kell vizet, teát adnunk a babának a legnagyobb melegben sem, csak mi igyunk eleget.


Bővebben olvashatsz az igeny szerinti szoptatasról a szoptatásportálon.

( Ha tápszerrel táplálsz, a baba jelzései akkor is ugyanezek, ilyenkor forraltvízzel kínáld meg az étkezések között )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése